22 Mayıs 2021 Cumartesi

Cevizli baklava

 

Cevizli baklava 4bezeden

Şerbet

 4,5 bardakşeker

5bardak su

Yarim limon suyu

Su bardağı 200ml caybardagi büyük değil  eski bardaklarda

Hamur

1 adet yumurta

 1yemek kaşığı erimiş tereyağ 

1 çay bardağı sıvıyağ ( yarım su bardağı )

2 yemek kaşığı yoğurt

1çay bardağı maden suyu

1çay bardağı süt

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

2 yemek kaşığı sirke

 suyu

1 çimdik tuz

  un  5 su bardağından sonra kontrollü ekleyin ele yapışmayan çok yumuşak hamur olacak 


Üzeri için

200 gr tereyağı  eritilip ılık dökülecek

1 su bardağı zeytinyağı

Açmak için 500 gr nişasta

Ara Katlar için ceviz  her kata 1su bardağı çekilmiş ceviz kullandim Baklava Nasıl Yapılır 

Şerbeti kaynatın kaynamaya başladıktan sonra 30 35 dk daha kaynatın soğuduğunda şurup kıvamına gelecek şekilde.tamamen soğumaya alın.

Hamur için

Yoğurma  kabına yumurta eritilmiş tereyağ  sıvı yağı yoğurt, süt, maden suyu kabartma tozu sirke ve bir fiske tuz ilave ederek karıştırın , daha sonra yeteri kadar un ilave ederek ele yapışmayan  yumuşak  bir hamur edinin hamuru 4 eşit bezeye bölün ve üzerini örterek 10 dakika dinlendirin dinlenmiş bir bezeyi alıp ince olmicak şekilde  açın üzerine bolca nişasta serpin bir ucunu hafif ortaya getirin getirdiğiniz katı tekrar bolca nişastalayın

Diğer ucunu ortaya getirip zarf şekli verin tüm katları bolca nisastalayin üzeri örtülü bir şekilde 15 dakika bekletin ve ilk 

Bekletiğiniz  bezeden başlayarak tepsinize göre açın (Benim tepsim 40 cm yuvarlak  tepsi)açtınız yufkanın üzerine tepsinizi koyup yufkanızı tepsiye göre kesin yufkayı tepsinize  serin kenarlardan cikanlarisa koyun ceviz şerpin bir beze daha açarak tepsiye serin be ceviz serpin 3 bezeyide serin

yine ceviz serpin ve son bezeyide koyup kenarları sıkıştırıp baklava dilimi kesin

üzerine 200 gram tereyağ eritip sıvı yağla karıştırıp dökün sonra 170 derece önceden 

Isıtılmış fırında içini çeke çeke pişirin 1 saat pisirdim fırından çıkınca çıtır seviyorsanız tamamen soğutun ve soğuk şerbetle buluşturun biraz yumuşak isterseniz ilk sıcaklığı geçince soğuk şerbeti dökün üzerini şerbet çekene kadar kapatmayın.afiyet olsun


Hiç yorum yok: