yemek kursunda öğrendim bu nefis çorbayı neden sıkıcık adı verilmiş araştırdım sizlerle paylaşıyorum
Elde sıkılarak yuvarlandığı için bu yemeğe "Sıkıcık" adı verilmiştir. Bu yemeğin pek çok ismi vardır. Bu yemeğin bir hikayesi vardır. Bir kadının oğlu askerden gelmiştir. Ancak ekonomik yönden sıkıntıda olduklarından kadın, oğluna her gün başka isimler altında bu yemekten yapar. Oğlu akşam ana ne yiyeceğiz dediğinde ilk gün bali guli köftesi, ikinci gün ense patlatan damak şaklatan, üçüncü gün deve dolması, dördüncü gün sıkıcık, beşinci gün garip köftesi der.MALZEMELER
1 su bardağı ince bulgur
yarım çay bardağı sıcak su (bulguru ıslamak için)
2 yemek kaşığı kuru nane
3 yemek kaşığı tarhana
1 çay kaşığı karabiber
Az tuz
Köfteyi toparlayacak kadar un(1 yemek kaşığı)
DIŞI İÇİN
Az sıvıyağ
1 adet kuru soğan
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Yarım yemek kaşığı domates salçası
4 su bardağı su
ÜZERİ İÇİN
Sarımsaklı yoğurt
YAPILIŞI
Öncelikle ince bulgurumuzu sıcak suyla ıslayalım.O kabarınca içine nane,tarhana,karabiber,tuz ekleyip toparlanıncaya kadar bir kaç dakika yoğuralım.Ununu ekleyip köfteyi yuvarlanacak şekle gelince elimizi su ile ıslatıp misket kadar yuvarlaklar yapalım.un serptiğimiz tepsinin içine koyalım birbirine yapışmasın diye böyle yapıyoruz.
Minik doğradığımız soğanımızı yağda kavurup içine salçasını alalım.Onuda bir kaç sefer karıştırdıktan sonra üzerine 3 bardak suyunu ekleyip kaynamaya bırakalım.Suyunun tuzuna bakıp azsa ekleyelim.Bir kaç taşım kaynayan suyumuza köfteleri atıpköfteler pişinceye kadar kaynatalım.Köftenin pişme süresi yaklaşık 5-6 dakikayı buluyor..Daha sonra tabağımıza alıp üzerine samırsaklı yoğurt dökelim...
6 yorum:
çok güzel görünüyor...
canım ellerine sağlık...
Bulgurun içine tarhana girmesi değişik geldi .Güzel görünüyor ellerinize sağlık
sıkıcık mıkıcık ama çok leziz bir çorba bu
bende kütahya köftesi diye yıllar önce tarifini bir yere not etmiştim yapılmayı bekliyor bir tarafta
aklıma düşürdün yeniden
eline sağlık
Nefis,hem adı hem görüntüsü,Müjgancım.
Ah kıyamam ben o anneye.. Evladına yedirecek şey bulamaması ne acıdır Yarabbim, içim acıdı hikayeyi okurken. Allah öyle annelerin çok yardımcısı olsun be Müjgancım :( Neyse, gelelim bu güzel lezzete: Bulgur, tarhana, salça.. nefis olmalı canım benim. Ellerine sağlık..
ben kütahyalım çok güzel olur sıkıcık denemenizi tavsiye ederim
Yorum Gönder