10 Nisan 2013 Çarşamba

ENGİNAR DOLMASI






http://lezzetlisomunlar.blogspot.com/
SERAP ARKADAŞIMIN BİLGİLERİNDEN ÇOK FAYDALANDIM  ÇOK GÜZEEL ANLATMIŞ TEŞEKKÜRLER
Malzemeler:
4 adet taze enginar (orta boy)
2 adet limon (üzerine sürmek için ve içinde bekletmek için)
İç malzemesi:
2 türk kahvesi pirinç
2 dal taze soğan
1 demet dereotu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 limonun suyu
1/2 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:
En önemli nokta enginarı temizleyip doldurulacak hale getirmektir. Bunun için çok keskin bir bıçağa ve bol limona ihtiyacımız olacak.
Enginarların kararmasını önlemek için bu hazırlık aşamasını çok hızlı yapmamız gerekiyor.
Öncelikle limonlu su yaparak her kesme işleminden sonra enginarları bu
suya koymalıyız.
Enginarın alttaki sap kısmını kesip, sertleşmiş dış yapraklarını iki sıra kadar temizliyoruz.
Enginarın alt kısmını bıçakla düzeltip beyaz kısmının çıkmasını sağlıyoruz.

Enginarın üst kısmını tezgaha vurarak yapraklarının esneyerek açılmasını sağlıyoruz.
Elimizle de yaprakları esneterek orta kısmı genişletip bir tatlı kaşığı yardımıyla içindeki ipliksi kısmı ve iç yaprakları kazıyarak temizliyoruz ve buraya da hemen limon sürüyoruz.
Sonra üst yapraklarını düz şekilde kesiyoruz. Her kesme işleminden sonra hemen kesilen yere limon sürmeli ve işi biten enginarı limonlu suya koymalıyız ki enginarlar kararmasın.
İç harcını hazırlamak için soğanı yemeklik doğrayın ve zeytinyağıyla birlikte tencereye alın.
Pirinci yıkayıp tencereye ekleyin.
İkisini birlikte biraz kavurun. Tuzunu ve yaklaşık 1 - 1,5 kahve fincanı kadar kaynar suyu ekleyip, pirinçler suyu çekene kadar pişirin sert bir iç olacaktır. Enginarlar pişerken içindeki pirincin suyu çekmesi zor olduğundan, biraz ön pişirme yapmalıyız. Diğer türlü enginarlar pişip dağılır fakat pirinciniz pişmez Pirinçli harç soğuduğunda içine diğer iç malzemesinin tamamını ekleyin. İyice harmanlayın ve enginarların içini parmaklarınızla açıp iç harcıyla doldurun, tencereye sıralayın. .
Enginarların yarı boyuna gelecek kadar su, yarım limon suyu ve üstlerine gezdirerek biraz daha zeytinyağı gezdirin. Önce harlı, sonra kısık ateşte enginarlar iyice pişene kadar tutun. Enginarlar piştiğinde içindeki pirinçler de buharın etkisiyle tam olarak pişmiş olacaktır. 1,5 saat sürdü pişmesi 
AFİYET OLSUN


.

3 yorum:

Mutluluklar Sokağı dedi ki...

şifalar olsun...afiyetle ellerinize sağlık

ada ve deniz dedi ki...

Bayılırım bu yemeğe ellerine sağlık:))

Dilek Toksoy dedi ki...

dolmasını hep gördüm fakat hiç yapmadım..evde benden başka seven yok..ama ben bayılıyorum enginara..üstelik karaciğer dostu, çok faydalı bir sebze..bu tarife bakıp yapacağım ve bloğumda da sizden aldığımı belirteceğim sevgiler..dilektoksoy.blogspot.com
face sayfama da bakabilirsiniz..blogda yazıyor..sevgiler