21 Mart 2012 Çarşamba

NOHUT MAYALI EKMEK (tatlı maya)



Malzeme:

bir avuç nohut

sıcak su ,eli yakacak sıcaklıkta

2 yemek kaşığı un

bir fiske tuz

1 tatlı kaşığı şeker

hamur için ayrıca:

un ve ılık su ,tuz

tepsiyi yağlamak için yağ


YAPILIŞI


Maya için, cam bir kavanoz içine, kırılmış kuru nohutu, sıcak suyu ve tozşekeri,bir fiske tuz 2 kaşık unu koyun. Malzemelerin birbirine karışması için, kavanozu çalkalayın kavanozun yarısına yakın su koyun . iyice sarın sıcak ortam olması gerekiyor. Maya kabardığı zaman suyunu süzün . Elenmiş unun ortasını havuz şeklinde açın. Bu boşluğa maya, tuzu koyarak, poğaça hamuru kıvamına gelene kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek, mayalanması için 1 saat dinlendirin. Hamur kabarınca yağlanmış bir kalıba veya tepsiye dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45-50 dakika pişirin. Soğuyunca kalıptan veya tepsiden çıkarın. Dilimleyerek servis yapın.

not :akşam üzeri nohutları kırın ertesi güne ancak mayalanıyor ben sabah baktım daha olmamıştı sonra üzerine 1 bardak sıcak su ekleyip tekrar sardım 2 saat sonra baktım kabarmış. çok pis kokuyor mayalama ve pişme aşamasında ama sonra o koku kalmıyor
nohutları bir bezin arasında çekiçle kırın

7 yorum:

bir kase lezzet dedi ki...

BEN GELDİM
TEREYAĞIM YANIMDA MMM ÇOK LEZİZ
ELLERİNE SAĞLIK MÜJGANIM
ÖPTÜM CANIM.
:)))

ihlamurcum dedi ki...

Ben bunu hemen denerim,Arman Kırımda okumuştum.Tadını merak ediyorum.Ellerine sağlık

hepleziz.com dedi ki...

Bu guzel tarif icin cok tesekkurler Mujgan hanim, en kisa zamanda deneyecegim, sevgiler
Tulay- www. hepleziz.com

susamcorekotu dedi ki...

ah müjganım ahh ne yaptın sen maşallah çok nefis olmuş ama ben yemek istiyorum bir dilim

sofrakeyfim,müjgan dedi ki...

bir kase lezzet :çayda benden olsun :))

ihlamurcum:dene arkadaşım pişman olmazsın

hepleziz.com :tülaycım güzel yorumun ve ziyaretin için ben teşekkür ediyorum

susamcorekotu :al arkadaşım bir dilimin sözümü olur :))

anne eli gibi dedi ki...

hiç denememiştim nohut mayasını ama merak etmedimde değil,denemrk gerek,eline sağlık ekmek nefis görünüyor...

bernayıldız dedi ki...

Bu ekmeğin içindeki baloncuları gorunce koyde toprak fırında saman ile pişirilen mis kokulu ekmekler geldi aklıma ... beni cocukluğuma goturdun harika gorunuyor sevgiler,