25 Aralık 2014 Perşembe

Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Yerel Lezzetleri Tadım Etkinliği


13 Aralık Cumartesi günü, Foça Slow Food Zeytindalı Birliği Lideri Gül Girişmen ’in davetlisi olarak -İzmir yemek bloggeri- arkadaşlar hep birlikte Foça’ya gittik.  Slow Food Birlikleri, her yıl Aralık Ayının 10. Günü, Toprak Ana’ya bizlere sunduğu nimetlere teşekkür etmek ve kutlamak amacı ile dünyanın farklı yerlerinde bir araya gelerek etkinlikler düzenliyor. Bu yıl Slow Food Foça Zeytindalı Birliğinin düzenlediği etkinliğin teması “Nuh’un ambarı (Art of Taste)” listesine aday olarak eklenen “Unutulmaya Yüz Tutmuş Yerel Lezzetler”di





Slow Food nedir ?
“Slow Food” akımı; tarım, gıda üretimi ve gastronomiye yaklaşımı üç iç içe geçmiş prensiple (iyi, temiz, adil ) tarif edilen bir gıda kalite anlayışı üzerinden temellenir.
İYİ - duyuları tatmin eden ve yerel kültürümüzün parçası taze ve lezzet dolu mevsimsel bir gıda rejimi,
TEMİZ- çevreye, hayvan refahına ya da sağlığımıza zarar vermeyen bir gıda üretimi ve tüketimi,
ADİL- tüketiciler için ulaşılabilir fiyatlar ve küçük boyutlu üreticiler için de adil koşullar ve ödeme.

“Nuh’un ambarı (Art of taste)” projesi ise;  slow food tarafından, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan ürünlerin, lezzetlerin ve yemeklerin kayıt altına alınmasıdır.




Foça’ya giderken sabah kahvemizi içmek üzere Kozbeyli köyüne uğradık.  Dibek kahvelerimizi içtik. Kozbeyli köyünü ilk kez gördüm güzel şirin bir köy



 Etkinlik Slow Food Foça Zeytindalı Lideri Gül Girişmen’in konuşması ile başladı

Foça Zeytindalı Birliği tarafından oluşturulan “Foça Yeryüzü Pazarı” Uluslararası Slow Food Örgütünce  “Dünyanın En İyi yeryüzü Pazarı” seçilerek çalışmalarını tüm dünyaya duyurdu.  Slow Food Foça Zeytindalı Birliği tarafından oluşturulan Foça Yeryüzü Pazarı’nın seçilme nedeni, pazarın öncelikle kadın üreticilerin yoğun olduğu bir pazar olması, küçük ölçekli bir uygulama olması, kolay uygulanabilir bir model oluşturması ve doğal tarımın ve geleneksel tohumların öne çıkarılması olarak açıklanmıştı.


 Slow Food İzmir Bardacık Grubu Lideri Gurme-Yazar Nedim Atilla’ya göre; Slow Food bir dernek değil bir harekettir, bir düşünce tarzı ve dünyaya bir bakış şeklidir. “Slow Food, dünyaya; iyi, temiz ve adil bakmanın hareketidir.  Ne kadar mutluyuz ki, bugün Toprak Ana Günü kutlamasında, Slow Food tarafından, tüketici tanımlaması yerine “t-üretici” olarak bir model geliştirildi. Yani üreticinin yardımcısı olan tüketiciler.
Böyle bir küresel projenin içinde kendi ulusal değerlerimizi, milli yiyeceklerimizi yaşatıyoruz. Yöresinde tanıtılan, ekilen, üretilen ürün, o bölgenin ekonomisini de çok olumlu yönde etkiliyor ve etkilemeye devam edecek.  Geleneksel bilgiyi, birbirinin kulağına fısıldayan insanlar haline dönüşeceğiz. Slow Food’un hedefleri bunlar. Toprak Ana Günü’nün bu yılki teması, kaybolma riski ile karşı karşıya olan yerel gıdalar. Foça Zeytindalı Konviviyumuz, benzersiz lezzetleri bir araya toplamış. Tüm dünyada geleneksel gıda ürünleri hızlı bir şekilde kaybolurken Nuh’un Ambarı projesi bunu önlemeye çalışan bir proje. “Foça Karası” üzümü artık o ambarın içinde. Çekme makarna, erişte, o geminin içine bindi. Bunlar, çok sevindirici gelişmeler. Ama bütün dünyanın bu projeyi tanımasıyla beraber, bu bir kalkınma modeline dönüşecek. İşte Terra Madre-Toprak Ana günü, bu anlamda çok önemli.




Foça Kaymakamı ve Foça Belediye Başkanı’nın konuşmaları ardından tadıma geçildi.
ETKİNLİK MENÜSÜ


  • FOÇA TARHANASI
  • ÇEKME MAKARNA
  • PEYNİRLİ ERİŞTE
  • SİNKONTA
  • ÇİTLEMBİK TURŞUSU
  • TARATORLU AKKIZ
  • BADEMLİ SÜBYE
  • TARHANALI ÇITIR SARDALYA
  • AFGUS FAVA
  • MENENGİÇ ‘Lİ BALIK
  • SİNKONTO
  • PEYNİR VE MERCAN KÖŞKLÜ ERİŞTE
  • OTLU BÖREK
  • FOÇA TATLISI (MENENGİÇ VE KURU ÜZÜM)
  • KARABAŞOTU ŞERBETİ
  • BALLI PÜREN ÇAYI





 etkinliğe katılan yemek blog yazarları  Nedim Atilla ve Gül Girişmen ile birlikte






etkinlik yazısı için http://www.pembekekik.com/  sibel arkadaşıma çok teşekkürler

2 yorum:

Şeniz Akgündüz dedi ki...

Gelememiştim. Ne güzel geçmiş..Başka zaman başka etkinlikte artık beraber oluruz.
Sevgiler

sofrakeyfim,müjgan dedi ki...

evet güzeldi arkadaşım inşallah bir dahaki etkinliklerde grşrz
sevgiler