bir kısım Arnavutluk bölgesinin tatlısı” derken, bir kısım “Dağılmadan önceki Yugoslavya’nın lezzetidir” diyor, bambaşka bir kısım da “Halis muhlis Güney Amerika tatlısı bu, nereden çıktı Arnavutluk, Yugoslavya?” diyor. Peki nedir bunun gerçeği?
‘TRES LECHES’ YANİ 3 SÜT
Trileçe aslında iki İspanyolca kelimenin birleşiminden oluşuyor. Tres ve Leches, yani ‘üç’ ve ‘süt’ ya da bir başka deyişle 3 sütlü tatlı... İspanyolcada ‘tres’ 3, ‘leches’ süt anlamına geliyor, o zaman tatlının Güney Amerika kökenli olması yüksek ihtimal. Biraz daha derin araştırınca 19. yy’den itibaren Latin Amerika’da yapılan bir tatlı olduğunu öğreniyoruz kitaplardan. Fakat yine kafa karıştıran bir konu var. Aslında bu tatlı güzel hazırlanmış bir pandispanyaya üç sütün karışımından hazırlanan bir şerbetin dökülerek çektirilmesi ile hazırlanıyor. Üzerine de güzel bir karamel gezdirip servis ediyorsunuz. Pandispanya dediğiniz Avrupa kökenli, hatta İtalyanların sahip çıktığı, süngerimsi dokuda yumuşak bir kek (pan di spagna.) Anlamı da İspanyol ekmeği. Tatlının ismi İtalyanca, içinde İspanyolumsu bir keki var, yapıldığı yer Güney Amerika, bize geliş yeri Arnavutluk... Yani melez bir arkadaşla karşı karşıyayız.
hürriyet gazetesinden aldım yazıyı
bende tadını merak ettim yaptım sevdimmi ? evett hemde çok :)
8 adet yumurta
2 su bardağı .toz şeker
3 su bardağı un
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu koymasanızda olıyor ben koymadım yumurta kabartıyor
Süt şerbeti için
1 kg.süt
400 gr.süt kreması (2 küçük paket)
1 su bardağı.süt tozu
karamel için
2 bardak şeker
1 yemek kaşığı tereyağ
1 kutu krema
su bardağı 200 lük standart bardak
Yapılışı
Öncelikle malzemelerimizin oda ısısında olmasına dikkat edelim.
Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayıralım.Yumurta aklarının içine sarı karışmamasına dikkat Yumurta aklarıyla şekeri birleştirip,mikserin yüksek devriyle kar haline gelene dek çırpalım.Ayrı bir kapta kuru malzemeleri birleştirelim.
Kar haline getirene dek çırptığımız karışıma,yumurta sarılarını ekleyelim.
Çok kısa süre çırpıp,mikseri bırakalım.
Unu azar azar karışıma ilave edip,yumurtaları söndürmeden spatula yardımıyla karıştıralım.alttan üste çırpmadan karıştırın
Bütün un bitip,karışım homojen bir hale geldiğinde,yağladığımız diktörgen borcama (büyükboy)döküp yayalım.
200 derecede önceden ısıtılmış fırında,yarım saat pişirelim.
Fırından çıkan pandispanyayı iyice soğuyana kadar bekletelim.
kürdanla delikler açalım sütü daha iyi çeksin
süt şerbetini hazırlayalım.
Sütü,süt tozunu ve kremayı bir kapta buluşturup,çırpıcıyla çırpalım.
Pürüzsüz hale gelene kadar çırpalım.
Soğuyan pandispanyanın üzerine sütü azar azar,yedire yedire dökelim.
Bir kerede dökmeyin
Bütün süt bittiğinde strech filmle sarıp,buzdolabında bir gece bekletin.
Şimdide karamel sosu hazırlayın.Şekeri teflon tavaya koyup kısık ateşte esmerleşene kadar ateşte bırakın ama yakmayın. Kendi kendine karamelize olmasını bekleyin.Şekerin rengi koyulaşınca içine tereyağını koyun. Bir kaşık yardımı ile bir yandan karıştırın.Süt kremasını ekleyip karıştırın. Bu aşamada hızlı olmalısınız. Krema kesilmesin. tatlımızın üzerine döküp servis yapın
12 yorum:
Çok merak ediyorum tadını.. Hiç denemedim.. sanırım sayenizde denemiş olucam...)
Ellerinize saglık.. Sanırım denemeyen bir ben kaldım...
Bende denemedim henüz. Ellerinize sağlık.
ellerine sağlık, gerçekten leziz ve hafif bir tat.
Açıklamalar için çok teşekkür ederim. Zaten üzerinde ki karamel kat biraz süt reçelini anımsatır hep bana. Ellerinize sağlık,afiyetle yiyin.Sevgiler...))
Ellerinize sağlık,bende denemek istiyorum fırsatım olmadı bir türlü.
Her yemek sayfasında görüyorum en sonunda bende yapacağım tadını merak ettim ellerinize sağlık afiyet olsun :))
Nefis Bir lezzet Trileçe tatlısı tarifi , bizim evde ilk yaptığım günden beri çok sevilen bir tarif senin yaptığın trileçe tarifi harika duruyor ellerine sağlık sevgiler
Nefis bir tat herkes denemeli mutlaka,elinize sağlık
ellerinize sağlık çok güzel
Ellerinize sağlık.
Orjinal tarif 3 ayrı süt ile yapıldığından bir türlü deneyemedim.
En kısa zamanda bende yapacağım.
Afiyetler olsun.
çok güzel gözüküyor ellerinize sağlık...
Yorum Gönder