27 Nisan 2010 Salı

DIZMANA (göçmen böreği)






HAMUR

1 kg. un, ½ litre su, 80 gr. maya (2 küp)

1 çorba kaşığı sıvıyağ , 2 tatlı kaşığı tuz

İÇİ İÇİN

500 gr. Çökelek yada ezilmiş beyaz peynir

SOS
1 yumurta

1 küçük su bardağı yoğurt ( bardak 200 ml.)

1 küçük su bardağı süt ,½ bardak sıvıyağ

yarım tatlı kaşığı yemek sodası ,biraz tuz


YAPILIŞI

Hamuru iyice yoğurun ve sıcak bir yerde üstü kapalı olarak mayalandırın. Hacmi 2,5 katı kadar oluyor.Mayalanmış hamurdan yaklaşık 4 cm. genişliğinde ve 1 cm. kalınlığında şeritler açın. Şeritlerin ortasına çökelek yayın ve hamuru biraz çekerek üste dogru kapatın. (Pide gibi oluyor).Kapatılmış şeritlerden 4 cm’lik parçalar kesin ve ek yeri alta gelecek şekilde yağlanmış bir tepsiye dizin. Parçalarin arasında biraz boşluk kalması gerekiyor. Pişirme anına kadar, ama en az yine 2 saat üstü kapalı olarak mayalandırın(ben kabarana kadar beklettim 1 saat ) Fırına vermeden hemen önce yumurta,yoğurt, süt ve yağı karıştırarak bir sos hazırlayın. İsterseniz biraz tuz da ekleyebilirsiniz. Hamurların üstüne bolca sürün. Üstleri kızarana kadar fırında pişirin. Fırından çıkardıktan hemen sonra hamurların üstüne elinizle su serpin ve üstünü kapatın. (Tepsinin içinde oluşan buhar dızmananın kabuğunu yumuşatıyor.)tepside fazla bekletmeyin altı terler




Hiç yorum yok: