23 Ocak 2015 Cuma

TURUNÇ REÇELİ


bahçemdeki ağaçtan topladım turunçları
biraz uğraştırıyor ama ben çok sevdim hafif acımsı bir  tadı var   komşum fatma hanım yardım etti birlikte yaptık çok teşekkür ediyorum onun sayesinde bu güzel reçeli tatmış oldum 


MALZEMELER
30 tane turunç
2 kilo şeker
1su bardağı turunç suyu



YAPILIŞI 
Turunçları yıkayıp rendenin ince tarafından kabukların turuncu kısmını hafifçe  rendeleyin.  Çok derin rendelenmeyecek Portakal soyar gibi kabuğa kesikler atıp kabuklarını dilim dilim soyun.Kabukların için kısmındaki beyaz yerlerin kabarık kısmını alın. Çok derin değil. Hafifçe alınacak.Kabukları tek tek  rulo şeklinde sıkıca sarın ve yorgan iğnesiyle, yorgan ipine geçirin.Bütün kabukları bu şekilde ipe dizin. Dizerken arada boşluk kalmamasına dikkat edin. Yoksa pişerken şekilleri bozulur.İplerin uçlarını sıkıca bağlayın.Tencereye yarıya kadar su koyup kaynatın. İpe dizdiğiniz turunç kabuklarını suya atıp 6-7 dakika kadar haşlayın.Suyunu döküp hemen üzerine soğuk su doldurun.Günde 2-3 kez suyunu soğuk su ile değiştirerek kabukların tatlanmasını sağlayın. 2. gün kabuklardan birinin tadına bakın. Acılığı tamamen gitmişse reçel yapmaya hazır duruma gelmiştir.Tatlanan kabukları sudan çıkarın. biraz bekletin ki, suyu süzülsün.Tencereye turunçları koyup şekeri koydum bir gece beklettim ertesi günü biraz sulandı 2 bardak daha su ilave edip kaynattım 45 dakika kadar kaynadı .Ben en büyük ocakta, kısık ateşte pişirdim. Ara sıra üstte kalan kabukların şekere temas etmesi için bastırdım.Ocaktan almadan evvel turunç suyunu ekleyin. 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. ipleri kesip turunçları sıyırın kaynar şekilde kavonozlara koyup kapağını kapatıp ters koyun vakumlansın (reçeliniz az ise bune gerek yok ) az ise soğuduğunda kavanoza koyun 

AFİYET OLSUN

17 yorum:

Fatma Dogan dedi ki...

elinize sağlık leziz görünüyor

hunerlieller dedi ki...

Yapımı biraz zahmetlide olsa bu lezzete deger.Elinize saglık.İyi günlerde tükedin...

Safiye dedi ki...

Ellerine saglik arkadasim harika görünüyor ..

gulmutfagim_cafefincan_gultasarim dedi ki...

Elinize saglik turunc receli hic denemedim cokda cesaret edemiyorum ama cok nefis gorunuyor sizde

http://nilsss.blogspot.com/ dedi ki...

Ellerinize sağlık

Filiz Catalkaya Orhan dedi ki...

Ellerinize saglik.. biraz zahmetli bir recel.. www.filizza.blogspot.com

Emel YILMAZ AKAN dedi ki...

Ellerinize sağlık nefisss görünüyor …
Hiç denemedim ama eminim ki tadı şahanedir…
Sevgilerimi bıraktım…

kolay yemek tarifleri dedi ki...

Turunç reçelinin mayhoş tadını çok severim biraz zahmetli olsa da nefis bir lezzet çıkıyor ortaya reçel tarifleri benim soframın olmazsa olmazı nefis ellerine sağlık sevgiler

Emel YILMAZ AKAN dedi ki...

Ellerinize sağlık daha önce yorum yaptığımı hatırlıyorum ama sanırım telefondan bırakılan yorumlar ulaşmıyor anlamadım sebebini…
Turunç reçelini hiç denemedim ama nefis görünüyor…
Sevgilerimle afiyetler olsun…

Ege dedi ki...

Çok severim, elinize sağlık :)

Ayse Erdoğan dedi ki...

sof
ralara hem renk hem tat bırakan tatlı süperr

Dilek Toksoy dedi ki...

Eline sağlık Müjgan hanım..ben baya bi alıştım turunç reçeline artık kolay geliyor..ama tadı süper..sevgiler..:)

ihlamurcum dedi ki...

Hep denemek istediğim bir reçeldi,Müjgan'cım.Ellerine sağlık.

Kızsal Şeyler Blog dedi ki...

Ayy bayılırım Mersin'de çok yapılır zahmetlidir ama ben çok severim ellerine sağlık. Sevgiler blogkizsalseyler

Mutfak felsefem Hatice Yüksel dedi ki...

Bende şu anda yapıyorum. .tatlanmalarını bekliyorum.. Sizinkiler pırıl pırıl olmuşlar. .inşallah benimkiler de öyle olur. . Elinize sağlık. .♥

sofrakeyfim,müjgan dedi ki...

sayfama gelip yorum bıraktığınız için çok teşekkürler arkadaşlar

Vildanin Mutfagi dedi ki...

İlk kez kıbrıstan gelmişti bana bu lezzet bir daha unutamadım siz ne güzel yapmışsınız elinize sağlıkk sevgilerr....